Enigme Criptologice

V-ati intrebat vreodata cum ati putea trimite un mesaj cuiva astfel incat nimeni altcineva in afara noastra sau a prietenului nostru sa nu-l poata intelege, sau ati gasit din intamplare un astfel de mesaj si nu ati stiut cum sa-l abordati? Daca da, probabil ati facut deja primii pasi in tainele criptologiei. Daca nu, atunci am sa incerc prin acest tutorial sa va captez atentia cu o mica istorioara si cateva curiozitati despre acest domeniu fascinant.

Povestea incepe in anul 1821 intr-un faimos hotel de lux al orasului Lynthburg din Virginia cand un strain cu numele Thomas Beale ii inmaneaza spre pastrare proprietarului hotelului un cufar metalic. La scurt timp, acesta primeste o scrisoare in care Beale ii dezvaluie continutul cutiei. In ea se afla trei hartii pline cu cifre, aparent fara nici o logica, scria el, dar care ascund de fapt locul unde era ingropata o comoara... Desi Beale promisese ca va dezvalui intr-o alta scrisoare metoda descifrarii, ea nu va mai sosi niciodata. De atunci, zeci de cautatori de comori au incercat sa patrunda misterul comorii lui Beale. Hartiile pastreaza si astazi tainele unei comori ce in zilele noastre valoreaza aproximativ 20 milioane de dolari.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial serviciile secrete britanice recrutau criptanalisti (persoane care se ocupa cu descifrarea mesajelor secrete) din randul celora care puteau sa rezolve un anumit careu de cuvinte incrucisate in mai putin de 12 minute, notiunile de lingvistica fiind foarte apreciate in acest domeniu.

Sper ca am reusit sa va trezesc daca nu interesul, cel putin curiozitatea sa patrundem impreuna in tainele criptologiei, stiinta care se ocupa nu numai de codarea mesajelor dar si de decodarea lor.

Prin urmare, sa incepem cu descrierea uneia dintre metodele cele mai simple de criptare si anume simpla substitutie pe care ati intalnit-o cu siguranta daca ati rezolvat aritmogrife. Sa presupunem ca dorim sa transmitem mesajul : "ATACATI LA APUSUL SOARELUI" Procedam in felul urmator: vom inlocui fiecare litera a mesajului initial cu o alta litera a alfabetului. Astfel am putea obtine un text de genul: "DBDFDBX MD DASTSM TNDCHMSX" daca in locul lui 'A' scriem 'D', in locul lui 'T' scriem 'B', etc. Bineinteles, atat noi cat si destinatarul trebuie sa cunoasca aceste reguli de inlocuire.

Cum putem descifra un astfel de mesaj, in cazul in care nu cunoastem regulile? Sa presupunem ca am interceptat mesajul: "FD FJLNBJ MFKF KP FNT RB STFKRBF LFJVPMNMNR" Pentru a-l descifra trebuie sa cunoastem particularitatile limbii respective, in principal frecventa literelor. In limba engleza spre exemplu, litera 'E' este cea mai frecvent folosita. Unui simbol foarte frecvent in mesaj ii va corespunde un simbol la fel de frecvent din textul clar. Frecventa literelor in limba romana o puteti afla consultand scorul literelor in Scrabble, cu cat o litera are un punctaj mai mic, cu atat este mai frecventa. Fiindca cifrul 'F' este cel mai frecvent in mesaj, putem presupune ca ii corespunde o vocala foarte frecventa, spre exemplu vocala 'A'. Completand partial, vom observa ca al 5-lea cuvant corespunde lui "aNT" unde N joaca un rol important in finalul ultimului cuvant. O astfel de vocala ar putea fi vocala 'U', iar din "auT" am putea deduce cuvantul "aur". Completand apoi, ajungem la ultimul cuvant: "LaJVPMuMuR" din care putem deduce terminatia "LaJVPlului"; mergand apoi la al 3-lea cuvant, cel mai probabil substantiv ar putea fi "lada", al 4-lea cuvant putand fi doar "de" ca sa formeze subtextul "lada de aur". Ca exercitiu, va invit sa descifrati mai departe textul.

Cateva sfaturi privind rezolvarea acestor probleme:
  • Simbolurilor foarte frecvente le corespund in general vocale, cel mai probabil vocalele 'A' sau 'E'
  • Incepeti cu cuvinte scurte, din 1 sau 2 litere, ele putand fi constructii foarte frecvente de genul "la", "pe", "in", "a", "o", etc
  • Rezolvati la inceput probleme cat mai lungi, deoarece problemele scurte sunt extrem de grele, analiza frecventei literelor nu prea mai functioneaza atat de bine aici.
  • In toate problemele propuse unei anumite litere nu-i poate corespunde un cifru la fel, spre exemplu cifrul 'F' nu va putea fi niciodata litera 'F' in mesajul clar.
Va propun in continuare cateva exercitii de simpla substitutie, care se adreseaza atat celor care abia acum fac primii pasi in acest domeniu, si lor le sugerez sa inceapa mai intai cu criptograme cat mai lungi (din seria versuri, melodii, culori, flori, etc), dar si celor care doresc probleme mai dificile, din seria proverbe si citate celebre. Cei care doresc sa corespondeze sau au intrebari legate de criptologie, ma pot contacta pe forumul site-ului www.rebusonline.com

Tuturor MULT SUCCES!
Flavius SUCIU